Tőzsde és a tőzsdei befektető haszna

2011. március. 17. Szerző: szpeter Szólj hozzá »

A cikkemet, mely megjelent az mfor.hu-n ide is felrakom, hogy ne csak az mfor.hu olvasói olvashassák a tőzsde és a tőzsdei befektetők szerepét a mai világban. Ez egy olyan szakma, melyet meg kell becsülni, hiszen rendkívül hasznos a társadalom egészére nézve. Ezt fejtem ki bővebben ebben a cikkben…

Cikkem első része:

Múlt szombaton tőzsde tréninget tartottunk, és vissza-visszatérő probléma az, hogy a tőzsdei kereskedők, befektetők családja, ismerősei (sőt, néha maga a kereskedő is) úgy gondolják, hogy a tőzsdén keresett pénz “nem rendes munkából” van. Más szóval, a tőzsdei kereskedő ingyenélő. Természetesen ez aztán nehézséget okoz abban, hogy a kereskedő felszabadultan csináljon pénzt a tőzsdén.

Joggal merül fel tehát az a kérdés, hogy mire jó a tőzsde? Miért van tőzsde egyáltalán? Azt mindenki érti, hogy miért vannak kórházak, rendőrség, vagy vállalatok (bár ez utóbbi megértésével néha már van némi gond.) De mi a tőzsde társadalmi szerepe?

A közgazdaságtan sokféle szerepet társít a tőzsdéhez, én most egyre szeretnék koncentrálni: az erőforrás-allokációra. Mit is jelent ez? Egy ország többféleképpen eldöntheti, hogy mit épít a következő évben, mire költi az emberek által megtermelt javakat, melyeket pénzben mérünk. Lehet például az ország élén egy diktátor, az emberek nagyon kevés magánvagyona mellett: ilyenkor a diktátor (illetve a bürokráciája) mondja meg, hogy hány cipőgyár épül jövőre. Lehet az országban szocializmus, szintén kevés magánvagyonnal, ilyenkor az aktuális ötéves terv szerinti darab cipőgyár jön majd létre.

Vagy lehet kapitalizmus, ahol az emberek jövedelmének egy részét adóban elvonják (az elvont részréről az állam dönt, jó esetben demokratikusan), a maradék, megtakarított részt pedig az egyes ember befekteti. De vajon mibe? Éppenséggel, ha úgy gondolja, akkor például cipőgyár részvényekbe! Viszont ezt nyilván akkor teszi, ha úgy gondolja, hogy a cipőgyár részvény árfolyama emelkedni fog a következő időszakban, azaz a cipőkre lesz kereslet. Tehát olyan cégbe, beruházásba fektet, amiről meggyőződött, hogy valós igényeket fog kielégíteni – és meggyőződése olyan erős, hogy a saját pénzét is hajlandó kockáztatni.

Tehát amíg egy diktátor vagy egy szocialista pártfőtitkár a saját bölcsességére támaszkodik, amikor arról dönt, hogy mire költse a másik ember pénzét, addig a befektető saját maga vállal anyagi kockázatot, haszon reményében – ebből következően vélhetően jóval gondosabban fog eljárni annak megítélésekor, hogy van-e értelme még cipőgyárat építeni. Éppen ezért annak az esélye, hogy egy kapitalista társadalomban pont annyi cipőgyár épül, amennyire valójában szükség is van, jóval nagyobb. (Kivéve a tőzsdebuborékok esetét – de azok még mindig kisebb kárt okoznak, mint például a szocializmus.)”

 

1 hozzászólás

  1. Marketprog szerint:

    A tőzsde alapvető szerepe a pénzgazdálkodás. A befektetések jelentős jövedelmet hozhatnak az egyének, illetve vállalatok számára, de ugyanúgy veszteséget is jelenthetnek; mindig a választott tőzsdei stratégia dönti el az adott befektetés sikerét. Vannak, akik a nagyobb hozam érdekében nagyobb kockázat felvállalásában érdekeltek, de ez csak azoknál lehet hatékony és eredményes megoldás, akik rendelkeznek a megfelelő tőzsdei tudással. Sok esetben célszerű egy tapasztalt brókercég segítségét igénybe venni.

Szólj hozzá